Αιγινήτικη Κουζίνα με Φιστίκια Αιγίνης
Τα φιστίκια Αιγίνης, μια κύρια καλλιέργεια στο νησί από τη δεκαετία του 1920, έγιναν γνωστά σε όλο τον κόσμο μετά την απόκτηση του καθεστώτος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 1996. Ένα αστέρι γεννήθηκε στην παγκόσμια τροφική αλυσίδα με άπειρες δυνατότητες που δεν έχουν ακόμη γίνει πλήρως διερευνηθεί.
Παραδοσιακά τρώγονταν είτε ωμό είτε ψητό ως νόστιμο και αρωματικό παξιμάδι. Οι νοικοκυρές το χρησιμοποιούσαν συχνά σε σιροπιαστά επιδόρπια όπως κέικ μελαχρίνης, μπακλαβά, καταΐφι και ρολά σαραγλί. Επίσης και σε ειδικά γλυκά: κέικ με φιστίκι, σοκολάτες, μπισκότα, παξιμάδια, κονσέρβες, μαντολάτα ακόμα και λικέρ.
Αυτές τις μέρες η αιγινήτικη κουζίνα εκμεταλλεύεται με μαεστρία αυτό το τοπικό προϊόν. Σύγχρονοι σεφ χρησιμοποιώντας προσωπικές δεξιότητες και φαντασία δημιουργούν επιδέξια έντεχνα πιάτα. Τα οποία είναι εμπλουτισμένα με το άρωμα και τη γεύση του δημοφιλούς ξηρού καρπού. Αυτό έγινε ακόμη πιο εμφανές από την έναρξη της “Γιορτής του Φιστικιού.”
Στόχος μας είναι να εξερευνήσουμε τις τεράστιες δυνατότητες του φιστικιού, να δώσουμε νέα πνοή στα παραδοσιακά μας μενού και να δημιουργήσουμε νέους γευστικούς συνδυασμούς που θα αναπτύξουν τον γαστρονομικό τουρισμό και θα κερδίσουν ακόμη ευρύτερη αναγνώριση για τα προϊόντα μας.
Συνταγές με Φυστίκια Αιγίνης
Λαχταριστές συνταγές με βάση τα φιστίκια Αιγίνης προσφέρουν πλούσια, γευστικά πιάτα που ικανοποιούν και τις πιο ιδιαίτερες ορέξεις. Το πέστο φιστικιού θα καρυκεύσει τα ζυμαρικά σας. Επιπλέον, μπορεί να φτιάξει ένα γρήγορο σνακ ως άλειμμα σε ψωμί ή κράκερ. Μελιτζάνα ντιπ ή πράσινες σαλάτες, ή ακόμα και άλειμμα σκόρδου, μπορούν να πασπαλιστούν με ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης, τα οποία μπορούν επίσης να προστεθούν σε κοτόπουλο ή χοιρινό για μια αληθινή αποκάλυψη.
Λουκάνικα γεμιστά με φιστίκι, τηγανητή φέτα παναρισμένη με χοντροκομμένο φιστίκι και μέλι, σαρδέλες σε φιλέτα με φιστίκια Αιγίνης ή γεμιστό μαργαριταρένιο ξυράφι ( κατσούλες ) είναι μερικές μόνο από τις γαστρονομικές εμπειρίες που επιφυλάσσουν οι ντόπιοι και οι επισκέπτες σε ένα από τα εστιατόρια, τις ταβέρνες ή ξενοδοχεία στην Αίγινα.
Ένα είναι σίγουρο: το μέλλον της Αίγινας φαίνεται λαμπρό με πολλές ευφάνταστες και πρωτοποριακές δημιουργίες.
Πηγή : http://www.discoveraegina.gr/